in delen


Ben jij een markt aan het organiseren en ben je aangekomen bij het maken van een indeling van deelnemers? Daar ga ik je bij helpen! Er zijn verschillende manieren waarop het kan.

Dit is mijn serie met tips voor organisatoren. Hier staan alle tips. Wij je een compleet overzicht? Mijn boek “organiseer een fijne markt” is een volledige, fijne, duidelijke handleiding voor iedereen die een markt organiseert: van oude rotten tot jonge honden. interessant!

Laten we even een stapje terug doen: wil je wel een indeling maken?? Ik raad het aan omdat je zo zelf kunt bepalen wie waar staat en hoe de verschillende categorieën producten worden verdeeld over je markt. Maar dat is niet bij alle markten van belang, denk aan een rommelmarkt met meer dan 200 deelnemers: geen beginnen aan. Dan kun je wel een grove indeling maken: food staat hier en hier staan  de mensen zonder kraam.

Rekening mee houden als je geen indeling maakt:

  • Zorg dat mensen die stroom willen dat kunnen krijgen.
  • De volgende keer komen sommige deelnemers extra vroeg omdat ze op tijd willen zijn om een kraam te reserveren.
  • Werk je met verschillende formaten kramen? Maak duidelijk welke kramen welke maat hebben.
  • Werk je met halve kramen? Markeer zoveel kramen als nodig als “halve kraam”, anders heb je straks te weinig kramen en blijf je met halve kramen over. Heb je twaalf halve kramen verhuurd, markeer dan zes kramen als “half ”.
  • Communiceer aan deelnemers zonder kraam met wie de lege ruimte waar zij komen te staan wordt gedeeld.

Een indeling maken

De deelnemers die stroom hebben aangevraagd, moeten dicht in de buurt van een stroompunt staan. Deelnemers met wensen (ruimte voor een kledingrek, hoekkraam, binnen, buiten) moeten uiteraard op plekken staan waar dat past/kan.

Vaak staan de mensen met eten en drinken dicht bij elkaar, of in clusters. Op de verspreiding van andere categorieën producten kun je je eigen ideeën loslaten: alles kan. Een rijtje met allemaal kinderkleding, of juist alles verspreiden over de markt. Waar komen je bezoekers binnen op langs? Zijn er specifieke kramen die bezoekers als eerste zien? Deze kramen bepalen mede of mensen besluiten over je markt te lopen.

Nu ga je lekker puzzelen. Je geeft op je plattegrond al je kramen een nummer en zet achter elke deelnemer het cijfer van de kraam. Lekker schuiven. Die bij die. Trek er maar een uur of drie voor uit, het duurt altijd langer dan je denkt.

Deborah van de Urban Hippie markt inspireerde me om deze post met je te delen. Zij liet op instagram zien dat ze bezig was met de indeling. Zij kiest voor een hele visuele manier van indelen: ze maakt kaartjes er schuif ermee tot ze tevreden is. De grondplekken, tafels en kramen krijgen verschillende kleuren papier. Ook de workshops hebben een eigen kleur.

Een grafisch vormgever heeft voor haar een mooie plattegrond van de locatie gemaakt. Elke editie deelt ze opnieuw in, omdat de markt groeit is het steeds passen en meten hoe alles gaat passen.

Komende editie is de 4e editie, elke keer wordt ze een beetje groter.

En jij als organisator: Communiceer je de kraamnummers en plattegrond vooraf aan je deelnemers of krijgen ze de indeling ter plekke pas te zien? En waarom?

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.