je spullen verkopen in winkels


 >> Interessant voor deelnemers aan markten!

Wil jij jouw producten niet alleen op markten verkopen, maar ook in winkels? Hier zijn mijn tips.

De goeie plek.

Zoek de juiste winkels: winkels met producten die bij jouw producten passen, met de uitstraling die bij jouw spullen past etc. Begin dicht bij huis. Vaak hebben je producten fans in de stad waar je woont, dat is mooi, nu kunnen ze ALTIJD naar een winkel om je spullen te kopen.

Er zijn winkels waar je een plank of stukje winkel kunt huren om je eigen spullen te verkopen. Als je een plank huurt voor een week, maand of langer mag je vaak de opbrengst van je spullen helemaal houden. Er zijn ook winkels waar je naast de huurprijs, een percentage van je omzet moet afdragen. Elke winkel heeft eigen regels en gebruiken, zoek op hoe op jouw voorkeurslocatie werkt. 

In andere winkels kun je op twee manieren jouw spullen laten verkopen:

Consignatie of inkoop

Consignatie
Als je je spullen in consignatie verkoopt dan blijven jouw spullen van jou. De winkelier probeert jouw spullen te verkopen. Als dat lukt dan krijgt de winkelier een percentage van de omzet, een normale verhouding is 20 – 30 % van de verkoopprijs voor de winkelier. Maak een overzicht met daarop je producten, de aantallen, de winkelprijs (incl. btw), de naam van de winkel.

Voorbeeld

Product: Giel van Gaal’s supercoole USB-stick met al z’n nieuwe liedjusb stick gieles (ja die bestaat)
Verkoopmodel: Consignatie – 25% (bij een product met 21% btw)

Winkelprijs €10 (incl btw)
Consignatie van 25%

Giel van Gaal ( de maker) €7,50 (6,20 excl. btw)
Voor de winkelier €2,50  (€2,06 excl. btw)

Factuur die hij stuurt bij verkoop van 8 stuks:

8 * €7,50 =  €60 incl. btw (€49,59 excl. btw)

Spreek met de winkel een (vaste) datum af wanneer je de verkopen verrekent.
+ minder risico voor de winkelier, dus ze zeggen sneller ja.
– veel administratie.

Inkoop
Je kunt je spullen ook laten inkopen, dan zijn ze van de winkelier. Bij deze constructie moet je nadenken over de winkelprijs. Je wilt je producten laten inkopen voor een vast bedrag, en dat er een vaste prijs voor wordt gerekend op al je verkooppunten.

Maak een overzicht met de inkoopprijzen en de winkelprijzen (incl btw). De inkoopprijs is (niet schrikken) vaak maar 25% tot 50% van de verkoopprijs. Met handgemaakte producten kun je soms onderhandelen over andere verhoudingen.

Voorbeeld

Product: Giel van Gaal’s supercoole USB-stick met liedjes
Verkoopmodel: Winkelverkoop – 50% (bij een product met 21% btw)

Winkelprijs €10
Inkoopprijs €5
Voor de winkelier €5  (€4,13 excl. btw)

Factuur bij verkoop van 8 stuks:

8 * €5,00 =  €40 incl. btw (€33,04 excl. btw)

Presenteer je producten

Stuur of print een mooi overzicht van je producten naar de winkel van je dromen. Zorg voor goede foto’s en een duidelijk overzicht van je producten en prijzen. Je kunt ook langsgaan en je producten laten zien.

Zorg dat je producten straks mooi gepresenteerd zijn. Denk na over de verpakking en de presentatie in de winkel. Denk aan een goed zakje er omheen, een mooie display: het helpt écht met de verkoop.

BTWat?

Als je iets verkoopt moet je btw rekenen, dat is bijna altijd 21%.

Tijd om in het diepe te duiken! Gewoon ergens beginnen en laat je niet kisten als het even tegen zit. Is het je gelukt om een fantastische plek te vinden en heb je iets verkocht? Laat hieronder een succesverhaal achter, ik geniet graag mee. Ervaring opgedaan? Aanvullingen op deze tips ook welkom.

7 reacties

 1. Jinta

  HOi, ik snap iets niet, jij verteld het volgende: (zie *****)

  Product: Giel van Gaal’s supercoole USB-stick met liedjes
  Winkelprijs €10
  Inkoopprijs €5
  Voor de winkelier €5 (€4,13 excl. btw).
  *******–> dan verdien jij er zelf toch niets meer op als je inkoop 5 euro is en je verkoopt het aan een winkelier voor 5 euro??

  ******Ik verkoop online producten voor gemiddeld 6,95 incl 21% BTW
  De inkoop is ongeveer 3,00 incl 9% BTW
  Voor hoeveel kan ik mijn product dan verkopen aan een winkelier, die er zelf ook nog op wil verdienen (incl 21% BTW) ???

  Alvast hartelijk dank!

  Beantwoorden
  1. Mevrouw Markt

   Dat is inderdaad niet zo duidelijk: de inkoopprijs is de prijs waarvoor de winkelier inkoopt, niet je eigen inkoopprijs.

   Beantwoorden
   1. clara andriessen

    Je moet dan dus je prijs omhoog doen, zeg 9 euro en verkoop je het aan de winkel voor 6 euro ex btw. Die btw reken je daar dus boven op en de winkel krijgt dan ongeveer 30 % als marge. Ik weet niet in welke branche je zit, maar dat is bv voor sieraden laag. Veel winkels willen minstens 50 % marge of meer bij inkoop. Jouw marge wordt ook kleiner en is van ongeveer 60 % naar 50 % gegaan.

    Beantwoorden

  2. Hoi, ik denk dat het meer is dat de winkel dan nòg een verkoopplaats voor je is ipv dat je er meer winst aan zou over houden dan wanneer je op je website verkoopt. Het is namelijk meestal andersom. Dat je aan je website verkoop meer overhoudt, maar dat je je spullen ook in de winkel legt om bekendheid te krijgen. Zo doe ik het althans. En de winkels vragen mij dan ook om de prijzen van mijn producten op de website hetzelfde te houden als de prijs van mijn producten in de winkel. Dat vind ik niet zo fijn, want ik biedt het liever goedkoper aan op mijn website, maar dat gaat dus niet echt samen. Daarom moet je een compromis prijs maken met de winkel marge inbegrepen, die je dan ook op je website hebt, als je tenminste perse aan winkels wil verkopen.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *